Monday, May 04, 2009

fiecare bloc are

o tanti care sa locuiasca la parter. care sa aiba parul alb, sa nu fie batrana, ci asa.. in putere. atat de in putere incat sa isi petreaca mare parte din timp, pensionara fiind, in curtea din fata balconului ei. o tanti care sa fie imbracata cu o rochie simpla, cu bretele, care s-o faca rotunda si lipsita de gratia unui fus, plina de dungi colorate dar nu atat de vii cat s-o intinereasca, cu un capot cu flori, din piata, de la taraba tiganilor cu trei la zece mii, si incaltata cu papuci nu suficient de pufosi cat sa-i placa mai mult decat trebuie.


pentru ca trebuie sa isi petreaca tot timpul in cea mai constructiva maniera posibila, tanti se va infiinta in curte dis-se-dimineata, se va apuca sa "pliveasca", sa sape; sa curete pachetele de biscuiti sufocati in iarba alaturi de bucatile de paine scapate de "salbaticii" de la 2 care-si usuca painea pe balcon.

atat de dis-de-dimineata incat sa aiba ocazia sa admire fiecare doamna din bloc, in caderea ei spre strada, sa ii masoare culoarea cearcanelor, rotunjimea buclelor, cataramele de la geanta si tocul pantofilor. atat de dis-de-dimineata incat sa hraneasca pisicile care o asteapta in fiecare zi, de 3 ori, la aceiasi ora, fericite ca pot sa se desfasoare, sa toarca si sa incalzeasca papucii ei picurati de roua, ca multumire pentru ca le-a construit o casuta, le-a pus un pres, le da lapte praf si infrunta vecinii care se isteriseaza pe 2, si ocazional pe 3 voci despre cum vom ajunge sa avem o adevarata banda de pisici in curtea blocului. si niciun thomas o'maley.. of.


aceiasi tanti se va intoarce apoi in apartamenul ei de la parter ca sa isi faca siesta si se va reinfiinta apoi, la orele dupa amiezii, pentru a se intretine cu alte personaje asemenatoare, lipsite de privilegiul unei curti de bloc sub balcon, dar inzestrate cu acelasi timp liber de povestit, si vor astepta intoarcerea viitorului, a tinerelor gospodine, cu buclele turtite, cearcanele, cataramele si tocul pantofilor, mai rancezi sau mai mici dupa caz, care se vor opri si vor admira vremea de afara, vor avea grija sa anu aduca vorba de pisici, vor dizerta asupra vremii de maine, si vor intra in vagauna cu 10 etaje inainte sa porneasca filosofii casnice despre tortul cu mere. apoi tanti si toate cele asemanatoare ei vor privi la pisicile lipite de papucii lor si va urma o pauza trecuta cu vederea. o pauza de cateva minute, vreme in care fiecare se va pierde in zilele de acum 30 de ani, si isi vor reveni in cateva secunde, pentru a relua discutia despre vreme. frumos subiect de discutie. si luuuung. de cand lumea.

6 comments:

skythes said...

vai ce frumos ai scris. cat de adevarat. avem si noi... si nu e tanti banea, ci e alta tanti dar la acelasi etaj.

jo said...

ma gandeam eu ca nu e tanti banea : ) ea nu se incadreaza in parametrii astia. dar fiecare bloc are o tanti. sigur sigur.

Cristi said...

hehe, frumos zis si mai ales frumos scris.
cred ca ai uitat un amanunt: cand vor veni prieteni / prietene la tine, te vei trezi, probabil, cu cel putin o persoana in plus la intretinere. :)

jo212 said...

hehe! depinde : ) unele tanti trec cu vederea aspectele astea.. altele nu :)

Anonymous said...

stii ca era o tanti si in drum spre scoala? >:D<

miruna vlada said...

excelenta postare! parca as fi visat-o. sa stii ca scrii bine draga mea!